Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Здраве и хигиена

ЗДРАВЕТО - ОТ КАКВО ЗАВИСИ ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕКА

Алтернативен линк


ОТ КАКВО ЗАВИСИ ЗДРАВЕТО НА ЧОВЕКА


















Парите, здравето са само резултати. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 71).



Причината за здравето и разположението на човека се крие в самия него. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ·- 329).



Първо, ще имаш обхода към себе си. Ако се обхождаш добре със себе си, ще бъдеш здрав. (ТРИТЕ ПОСОКИ·- 90).



Животът на всички живи същества се определя от великите закони на разумната Природа ... Който разбира тия закони и им се подчинява, той се развива правилно и без катастрофи. (ДА ВЪЗЛЮБИШ - 29).



Здравето на човека зависи от законите, които управляват неговото тяло. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 387).



Човешкият организъм е построен върху разумни закони. Който разбира тия закони и ги спазва, той е здрав като канара. (ВЪЗМОЖНИ ПОСТИЖЕНИЯ - 28).



Здравето на човека зависи от светлината на Божествената мисъл. Дето е светлината, там са и благата; щом изчезне светлината, и благата изчезват. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 189).



Едно от условията за правилна обмяна между Природата и човека, между разумните същества и човека е доброто разположение на духа. Когато обмяната между двама души става правилно, те веднага се обикват и сприятеляват. (СВЕТОТО МЯСТО - 130).



Сегашните хора, млади и стари, вървят по един път, който не им е наложен от Природата, а от самите тях, от техните криви разбирания, поради което има толкова лоши последствия. Това е пътят на болестта. Трябва по научен, естествен път да влязат в пътя на здравето. Всички искат да бъдат здрави, но като рекат да се мръднат от местата си, те се страхуват. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 258).



На първо място, здравето на човека зависи от мисълта на човека. Като знае законите на мисълта и правилно ги прилага, човек е здрав. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 387).



Ще бъдеш нито много пълен и груб, нито много слаб и мек. Има едно състояние между крайната пълнота и крайната сухота - средно състояние ... Най-добрата линия е тази, с която Природата те е създала ... Коя е нормалната мярка за тази линия? Премери обиколката на кръста и обиколката на раменете. Обиколката на кръста трябва да бъде два пъти по-малка от тази на раменете. Ако обиколката на кръста е равна на тази на раменете, много ще плащате на лекарите. (ТРИТЕ ПОСОКИ - 304).



Определено е какво налягане може да изнесе човек. На всеки килограм материя се пада единица налягане. Значи, ако си висок 160 см, трябва да тежиш 68 кг. ... На 60 кг тежест има 60 единици налягане, т. е. ще носиш най-много 60 кг товар. Ако носиш повече от 60 кг, не можеш да се разви ваш правилно. Не искай повече материал, отколкото можеш да носиш. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 200).



Здравето зависи от физиологическото съотношение между човешките органи. Ако деятелността между мозъка, дробовете и стомахът е правилна, тогава и здравето на човека е добро. (НАШЕТО МЯСТО - 79).



Здравословното състояние на човека зависи от неговото сърце. (ДВАТА ПРИРОДНИ МЕТОДА - 106).



Здравето на човека зависи от благосъстоянието на черния дроб. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 195).



Служите ли си с добродетелите, всички удове в организма ви ще бъдат в изправно положение. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 368).



Човек трябва да пази храносмилателната и дихателната си система в пълна изправност. Само по този начин той ще бъде здрав, с добро разположение на духа. (МНОЗИНА КАЗВАХА - 75).



На какво се дължи здравето на човека? - На добрата храна, на чистия въздух и на светлината. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 140).



Здравето се определя от правилното хранене, дишане, мислене, чувстване и постъпване. Като знае това, човек трябва да прави избор в храните си, да прави избор в мислите и чувствата, които го вълнуват. (ДА ВИ ДАДЕ - 110).



Не се изисква много нещо от човека, за да бъде здрав. Достатъчно е да знае как да се ползва от светлината, от чистия въздух, от водата и от елементите на хляба, за да бъде здрав. (ЦЕННАТА ДУМА - 352).



Който иска да бъде здрав, трябва да диша чист въздух, да пие чиста вода и да се храни с чиста, лесносмилаема храна и никога да не преяжда. (ДАЛИ МОЖЕ - 27).



Ако ние не възприемем достатъчно светлина, ако не възприемем достатъчно въздух, който ни е необходим за дробовете, ако не вземем достатъчно количество течна и твърда храна, които ни са потребни, нямаме условия за здравето. Само ако ги възприемем правилно, само при тия условия човек може да бъде здрав. (ИЗПИТЪТ НА ЛЮБОВТА - 131).



Както възприемате водата, така ще възприемате светлината и въздуха. Това значи да бъдете здрави, разположени, доволни. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 354).



Яж и пий всякога с любов, за да бъдеш здрав. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 245).



За да бъде здрав, човек трябва да пази следните правила: краката и ръцете му да бъдат всякога топли; главата - хладна, едва топла, но по никой начин гореща. Усетите ли горещина в главата, веднага трябва да вземете мерки. Това показва някакво болезнено състояние. Кожата на тялото трябва да бъде малко мазна. Ако е суха, груба, това показва коравина на чувствата. Изобщо, за да поддържа организма си в здравословно състояние, човек трябва да се изучава, да следи своите мисли и чувства, да е готов всякога да се коригира. (ПОСОКА НА РАСТЕНЕ - 174).



Здравето има отношение не само към физическия свят, но и към сърдечния, и умствения. То е резултат на действието на висшите закони, т. е. на законите на разумния свят. Да бъдеш здрав, това значи да си в хармония с Първата Причина на нещата, с ближния си и със себе си. (ВЕЛИКАТА РАЗУМНОСТ - 81).



Сега на всички хора се препоръчва да работят съзнателно върху себе си, коренно да изменят живота си. Щом излязат от стария живот, едновременно това те ще подобрят здравето си; подобрят ли здравето си, те ще имат успех във всичките си работи. (ДА ВИ ДАДЕ - 111).



Като живее разумно, човек има условия да бъде здрав. (ДА ВИ ДАДЕ - 103).



Здравето на човека зависи от степента на любовта към Бога. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 334).



Истинската Любов, наречена Божествена, примирява всички противоречия, които се явяват в ума, в сърцето, във волята и в тялото на човека. Само при такава Любов човек може да бъде здрав. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 269).



Когато срещнеш някой здрав човек, това показва, че той има живот в себе си, т. е. Любовта непрекъснато е минавала и продължава да минава през него, вследствие на което е образувала връзка между отделните части. Следователно, който е здрав, който мисли, чувства и постъпва добре, той има в себе си тази вътрешна връзка - Любовта. Тази връзка е процес на Духа. (ЦЕННОТО И3 КНИГАТА НА ВЕЛИКИЯ ЖИВОТ - 224).



Човек трябва да бъде добър, за да бъде здрав. Здравето се обуславя от доброто. Без добро няма здраве. Значи доброто, добродетелта е първото условие за здравето на човека. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 48).



Дайте път на всички добродетели в себе си, за да бъдете здрави. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 367).



Човек трябва да знае пътя, по който да изправя погрешките си и да придобива добродетели. Само по този начин той става здрав и силен. Физическото здраве се основава изключително на добродетелите в човека. Добрият човек не боледува. Щом се усъмни в доброто, той започва да боледува. Ако болният вярва в доброто, непременно ще оздравее. Като греши, човек излиза от областта на доброто и отваря в себе си вратата за греха. Щом греши, той започва да боледува ... Ако не разбират връзката между доброто и здравето и не пазят тази зависимост, хората до пущат злото и погрешките в живота си и казват: Няма какво да се прави, ще боледуваме, ще страдаме, докато заминем за другия свят. Това е криво разбиране. Истинският живот има за задача да освободи човека от всичко отрицателно. (ДЕЛАТА БОЖИИ - 336).



Любовта на човека към хората регулира неговия стомах, любовта към ангелите регулира дишането му, а любовта му към Бога регулира главния мозък, т. е. нервната му система ... Ако ръцете и краката те болят, това показва, че в любовта ти към растенията има нещо неправилно. За да бъде здрав човек, трябва да изправи отношенията си към целия органически свят. (КРАСОТАТА НА ДУШАТА - 335).



В духовно отношение здравето на човека зависи от доброто състояние на ума, на сърцето и на волята му. Чистите мисли укрепват ума, чистите чувства укрепват сърцето, а чистите и благородни постъпки укрепват волята. (ЦЕННАТА ДУМА - 353).



Помнете: здравето на човека се крие в неговите мисли и чувства. (АБСОЛЮТНА ИСТИНА - 279).



Ако не мисли, не чувства и не постъпва добре, човек не може да бъде здрав. Значи здравето зависи от три фактора: от здрава мисъл, от здраво чувство и от здрава постъпка. (ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА - 178).



Не можеш да бъдеш здрав, докато не мислиш право и не разбираш великите закони на Битието. (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - 70).



Какво се иска от съвременните хора? - Чисти мисли, чувства и постъпки. Само така те могат да бъдат здрави. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 207).



Който иска да изправи живота си, да възстанови здравето си, той трябва да възлюби Истината. Той трябва да се стреми към Нея, да я познае, да я обикне. (ДОБРИ НАВИЦИ - 115).



Здравето не е нищо друго, освен резултат на моралния живот на човека. (ДА ВИ ДАДЕ - 101).



Здравето е свързано с морала, а моралът представя външната страна на духовния живот. (ДА ВИ ДАДЕ - 111).



Трябва да изправите поведението си. Така ще се зароди в умовете ви, в сърцата ви, във волята ви едно здравословно състояние. Всички тия сили у вас ще работят в хармония и тъй уравновесени в себе си, по-лесно ще се справяте с външните мъчнотии на живота. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - ІІІ г. - 29 лекция -193).



Аз искам животът ви да бъде красив, най-първо да сте доволни от себе си. Има едно вътрешно, морално, Божествено доволство в човека и аз желая всички да имате не външни похвали, а това дълбоко, вътрешно доволство в себе си. Когато човек има това доволство, той е силен и мощен, не отпада духом. Това доволство аз наричам „вътрешна връзка”, която съществува между всички възвишени същества. (МЛАДЕЖКИ ОКУЛТЕН КЛАС - ІІІ г. - 8 лекция - 149).



Какво трябва да прави човек, за да не губи здравето, богатството, силата и знанието, които е придобил? Той трябва да стане господар на условията ... Само онзи може да бъде господар на условията, който знае как да се справя с тях. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 142).



Когато живее хармонично, човек е здрав и физически, и духовно ... Да бъде човек здрав, това е нормално явление в живота. (ДА ВИ ДАДЕ - 101).



Болестта зависи от миналото, а здравето зависи от отношенията, които имаме с хората, от връзката ни с Бога. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1919 г. - 53).



За да бъде здрав, човек трябва мислено да се свързва със здрави хора, които нямат никакви слабости и недъзи. Свързвайте се мислено с добри, със силни, със здрави хора, за да приемете част от тяхната енергия. Тези хора са свързани с Божествения свят и са проводници на Божествени енергии ... Свързвайте се с такива хора, за да бъдете и вие добри, здрави и разумни. (СВЕТОТО МЯСТО - 97).



Какво трябва да прави здравият? Да работи. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 248).



Работете върху себе си, външно и вътрешно, за да бъдете здрави, красиви и разумни. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 243).



От работата, която върши, и от начина, по който я върши, зависи неговото здраве. (ЛЪЧИТЕ НА ЖИВОТА - 28).



Вършете всичко музикално. Така ще бъдете здрави. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 112).



Който иска да бъде здрав, да пее. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 78).



Който иска да бъде здрав, нека отглежда цветя. Те лекуват, съживяват и подмладяват човека. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 106).



Бъдете топли и светли като Слънцето. В това се заключава здравословното състояние на човека. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 95).



Светлината, топлината и силата са средства, пътища, чрез които възвишените същества се проявяват и пращат подаръци на хората. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 189).



Иска ли да се подмлади, да бъде здрав, човек трябва да приеме новото, което иде в света. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 217).





НАГОРЕ